Szechuansill

by gilius on 8 december, 2012

Såg i veckan Kinas Mat på SVT, ett riktigt bra program med en avslappnad programledare. Fick en tanke på att szechuan borde fungera med sill i någon form. Jag har använt szechuanpeppar till allehanda saker innan, älskar känslan i munnen av denna krydda, detta borde ju fungera på ett julbord. Frågan är hur det skall göras, en klassisk sill med ett klart spad, eller något mejeribaserat ?

Szechuanpeppar fungerar bra tillsammans med följande:

  • Lime
  • Ingefära
  • Kanel
  • Stjärnanis
Frågan är vilken kombination som kan vara den som ger rätt munkänsla, kommande vecka kommer spenderas åt experiment, jag hoppas att jag återkommer.
Alla kommentarer är mycket välkomna.

 

{ Comments on this entry are closed }

Kombiugn

29 september 2011

Länge sedan sist, men jag har lovat mig själv att denna blog inte skall bli en börda. Finns det inget att skriva så blir det så. Nu finns det en kombiugn i hemmet. En Electrolux Dito Mini Combi, en mycket liten ugn som tar GN 1/2 och är väl egentligen utvecklad för ren cateringverksamhet då […]

läs hela….

Modernist Cuisine

6 april 2011

Nu är det nära, den finns i Leipzig enligt Amazon, skall levereras på måndag. Jag planerar ett ”unboxing photo” event.

läs hela….

Noma och Tarocco

13 januari 2011

Imorgon kl 13.00 kliver jag och Katarina in på Noma. Det känns otroligt spännande, jag har aldrig varit i närheten av en restaurang av denna klass, och varför inte börja från toppen. Innan eller efter detta besök skall vi till Supermarco och köpa Tarocco apelsiner, de kom idag. Återkommer om bägge dessa ämnen.

läs hela….

Långa sous vide

5 november 2010

Idag skall det bli långa från senaste Norgeresan. Tanken är att köra den sous vide enligt Douglas Baldwin, detta ger att den skall vara i 57c vatten i ca. 35-40 minuter. I påsen tänker jag mig smör och salt, till detta bara en enkel sallad med bladspenat. En hyfsad butelj med vitt skall det också […]

läs hela….

I örlog med fredagsbrösten

15 oktober 2010

Ikväll blir det ankbröst, först skära rutor i fettet  och sedan fettsidan ned i kall panna och på med  maxvärme till det är krispigt och gyllenbrunt. Att under tiden ösa med det frigjorda fettet steker köttsidan så att den när det är dags bara behöver ett par minuter. Vad är det med ankfett som gör […]

läs hela….

Köttsoppa och Tortano

14 oktober 2010
Thumbnail image for Köttsoppa och Tortano

Var på Klågerups Chark häromdagen och handlade litet, det blev en packe korvar och litet rökt sida men även deras rökta broskben. Dessa blir en riktigt bra bas i en soppa vilket jag provat sedan innan. Planen var att att tryckkoka broskbenen med lök och morötter och sedan bygga soppan på denna bas. Det gick […]

läs hela….