Bra böcker

by gilius

Skulle vilja lista litet av de böcker som jag regelbundet vänder mig till eller gett mig en kick att läsa. De kommer att listas allt efter som jag känner för att lägga till på sidan, ingen inbördes ranking alltså.

Harold McGee ”On food and Cooking”

Att verkligen förstå vad som händer i livsmedel vid tillagning, köp den.

CIA, ”Professional Chef”

Kokboken, läroboken som ligger till grund för utbildningen vid Culinary institute of America. Mycket metod, en hel del recept.

Michael Ruhlman, ”Charcuterie: The Craft of Salting, Smoking, and Curing

Har man som jag en fallenhet för korvar och torkade skinkor så finner man en hel del i denna, jag har lärt mig att göra eget bacon (riktigt enkelt) som slår det mesta av std. produkterna. Medförfattare till dennabok är även Thomas Keller, ägare och kökchef på ”The French Laundry” utanför San Fransicso, en av världens bästa restaranger.

Michael Ruhlman,
”The making of a chef”
”The soul of a chef”
”The reach of a chef”

En triologi om kockar i yrket, deras utbildningar, bakgrunder och approach till yrket. Bra läsning som emellanåt inte går att släppa ifrån sig.

Ferran Adria, ”El Bulli 2003-2004”

En present från en god vän som verkligen chockade mig då jag hämtade paketet. Tog ett tag innan jag lyckades övertyga mig själv om att jag inte beställt dessa svindyra kokböcker. Efter man tittat och läst i dessa kommer man aldrig att se på mat med samma ögon igen, finns en dokumentär av Anthony Bourdain, Kitchen Confidential, som heter Decoding Ferran Adria. Denna ger en bild av denna man och hans fantastiska restaurang, problemet är abar att man kan glömma att käka där, väntelistan räcker nog i hundra år men skulle man ha tur att få ett bord är det inte oöverkomligt dyrt även om det svider till mer än en vanlig lunch.

Michael Ruhlman, The Elements of Cooking: Translating the Chef’s Craft for Every Kitchen.

Michaels nya bok som skall vara en slags metodbibel som kan appliceras på alla typer av matlagning och kök. Som Svenska skrivregler fast för kockaroch kök, kommer inte förrän 15 november men är redan beställd på Amazon. Skall återkomma när den är läst och använd.

Håkan Fällman, Kött

En underbar bok av en som vad kött är och hur det skall behandlas och bedömas. Han har samlat en grupp med duktiga kockar som bidragit med en del recept och tips. En bok som passar alla som äter kött, oavsett vilken nivå de befinner sig på.

Nathan Myhrvold, Modernist cuisine

Före detta chef på Microsoft, forskare, underbarn  som ger sig den på att skriva en sjuhelsikes kokbok, 2500 sidor, 20 kg och så vidare. Skall bli spännande att se detta verk, kommer i mars 2011.

 

 

{ 5 comments… read them below or add one }

Daniel maj 18, 2008 kl. 10:26

Har du sett Decoding Ferran Adria? Jag har den liggande nånstans annars.

Jonas december 14, 2009 kl. 21:38

har också fällmans bok, rysligt bra. har precis fått hem heston blumenthals senaste (fat duck cook book) vilket är extra kul eftersom man varit där. har du läst larousse gastronomique? skall vara en klassiker. tack så djäkla mycket för bröd-receptet förresten, har börjat med en fusksurdegsvariant på det som blir extremt gott. kom till sthlm och julshoppa (eller kom med till malaga över nyår – stort hus fixat, bara att boka flygbiljett, resten är gratis). //vännen som är god och chockerande

gilius december 15, 2009 kl. 09:41

Fällman blir bara bättre ju mer man tittar i den, Hestons Fat duck är kul att kolla i,men inte så mycket vardagsmat 🙂
Larousse är ett verk jag ofta tittar i, finns dessutom receptsamling som hör till, den är helt ok men inte nödvändig tycker jag.

Jonas Erikson januari 4, 2012 kl. 17:06

Några boktips till:

Made in Italy – Food and Stories av Giorgio Locatelli, kul att ligga och läsa i sängen om kvällarna
Bouchon av Thomas Keller, älskar man Bistromat som jag gör är detta en bibel
Nose to Tail Eating av Fergus Henderson skulle du gilla som gillar kött
In Search of Perfection av Heston är ganska rolig
Escoffier är ju också en klassiker (käkade Escoffiers hargryta på Rolfs Kök härom dagen – magisk), men mest torra recept, inte så mycket att dregla över

Tjaba

Libby juni 29, 2016 kl. 21:36

nem nincs, de hülye vagyok:))hát, ez egy-két napig áll ell, tovább nem nagyon. hm, lazítani? nem is tudom, ez egy ilyen elég rusztikus típusú pástétom. esetleg egy kis lilrÃsz­raab:))

Leave a Comment