Norge 2007

En gång om året, slutet av juli början av augusti, brukar det bli en resa till Norge för mat och fiske i havet. Jag, brodern Anders vännerna Björn och Johan brukar vara med men under åren har det varit en mängd av folk med. De första åren var Telavåg målet, från Bergen rakt västerut, men sedan har det blivit att vi krupit längre norrut. Kanske är det enönskan att så småningom komma till Lofoten.

Årets resa bjöd på dåligt väder, kalla nordliga vindar, och mest plattfiske. Men vilken plattfisk Björn fick på när, en stabil piggvar på 4,5-5 kg som lågtemperaturstektes i ugnen och serverades med en risotto med mängder av vitt krabbkött i. Knappt hade vi hämtat oss från detta då samma när presterar en piggvar på 9,95 kg, med risk för liv och lem filéade jag och Björn detta monster för frysen, återkommer i frågan när vi äter upp den.

Denna resa blev det inte en enda makrill, en fisk som man i normala fall kan fånga hur mycket man vill av. Att woka makrill med mycket lime och kokosmjölk och sedan servera detta med bandspagetti har blivit en stående lunch på dessa resor, men vi får hoppas på att nästa år ger oss mer makrill.

Som tur var fick vi i alla fall litet lubb, denna tillreddes stuvad med dill och pressad potatis till Katarinas, min fru, stora lycka. En riktig höjdare denna fisk som man allt för sällan ser i våra affärer, i alla fall under namnet lubb.