Hedhs Italienare

Fick russinjäst av brodern, och satte en poolish på detta som vegeterade i rumsteperatur över natten och sedan i kylen totalt 24 timmar. Rörde ihopa detta till en Italienare en Hedhs Bröd och slängde in denna i kylen över natten. Det resulterade i en tuggummiliknande deg, var inte helt nöjd men friskt framåt. Bakade ut 2 limpor som fick jäsa i ugnen på ca. 30° i ett par timmar, de lyfte inte speciellt mycket, men det fanns ingen jäst alls föruton russinjästen så att det tog tid visste jag.

Efter 1 timme i ugnen kom två snygga bröd ut, perfekt skorpa, bra inkråm men litet torra, kanske 10-12 minuter mindre hade varit perfekt. De jäste upp riktigt bra när jag bakade av dem, ahde inte räknat med denna volymökning, mycket positivt. Det är i alla fall glädjande att äntligen få en naturlig jäsning att fungera.

Nästa projekt med russinjästen blir att göra tunna Pain Riche alá Klostergatans Vin & Delikatess, har ni inte testat dessa är det värt ett besök, de säljer dessa över disk. Att notera är att de köpt grannlokalen och skall starta bageri/kondis i denna lokal, kul med litet konkurrens i Lund, Mormors har ägt marknaden så länge att de börjar glömma att göra gott bröd, där ser man riskerna med stordrift.

dsc00057.JPG