Belle de Boscoop

Stor utflykt till Inco och Metro med familjen, både mamma och syskon, lyckades klämma in Supermarco också som är en italiensk affär med allt italienskt man kan tänka sig. Inco var som vanligt, rent för mycket att titta på. Kom hem med kul bitar kött, en bringa, en flankstek och en rulle (lårtunga är det danska namnet) det som man brukar göra saltrulle på men skall fundera ett tag på vad det skall bli av den.

Det mest lyckade köpet var en låda med Belle de Boscoop, kanske det bästa äpplet för matlagning och tillsammans med Cox Orange det mest välsmakande tycker jag. Folk verkar inte riktigt tänka på vad de äter om man tittar på de äpplen som brukar ligga i fruktdiskarna, då kanske främst Red Delicious och Granny Smith, de ser ju inte ut som äpplen och smakar fan tycker jag.

En snabb äpplekaka blev det i alla fall, den danska varianten med rågbrödssmulor och farin. Den smakade gott efter 2 burkar surströmming hos min syster i går kväll. Det är ju ett känsligt ämne med surströmming och att hitta rätt strömming är inte lätt. Vi har ätit strömming från Borkbo-suringen nu i 4 år, och det är lätt att värva nya supporters till surströmming med denna kanonprodukt.

Idag blev det dags för ytterligare en äpplerätt, stekta äpplen med brysselkål till ankbröst med en sås på soya, sherry och lönnsirap. En snabb sits vis datorn för att skriva av mig innan min Torta di Ricotta snart är klar. Glöm inte Kiviks äppelmarknad nästa helg, det är också Mikaeli Marknad på Fredriksdal vilkat kanske kan vara värt en utflykt om vädret är i ordning.

Belle de Boskoop
Ett holländskt matäpple från 1860-talet. Stora frukter med ett tjockt skal delvis täckt av sträv
korkrost. Äpplet har grynigt syrligt kött som blir utmärkt mos men även är gott att äta. Mognar sent och kan lagras ända fram till våren. Ett träd som sällan drabbas av sjukdomar.

Belle de Boscop