Köttsoppa och Tortano

Var på Klågerups Chark häromdagen och handlade litet, det blev en packe korvar och litet rökt sida men även deras rökta broskben. Dessa blir en riktigt bra bas i en soppa vilket jag provat sedan innan. Planen var att att tryckkoka broskbenen med lök och morötter och sedan bygga soppan på denna bas. Det gick fint, det var bara att pilla bort köttet från brosket och sedan fick den buljongen stå ett dygn. Skar ner morötter, palsternacka, purjolök, blomkål som tillsattes i omgångar, sedan blev det mer kött i form av spetsarna från den rökta sidan och litet kassler för att fylla upp. Sist i var litet finhackad persilja och ärtor. Det blev en riktigt matig soppa som jag hade Tortano(vetemjöl, stenmalet rågmjöl, pressad potatis, salt, honung, jäst) från Garagebageriet till med litet stark prästost på.

Tobleroneglassen blev god, litet söt, men med god smak. Skall prova med litet mindre söt bas och kanske hitta någon bra konsistensgivare att ha i, finns ett par att välja på från Danisco och Sosa. Skall bli intressant och se vad de gör för konsistensen på både glass och sorbet. Jag märker att vissa blandnigar tenderar att falla i sönder litet, vissa smälter väldigt fort medan andra kan bli väl kompakta, jag skall läsa igenom boken från Angelo Corvitto ordentligt så man kan hitta grunden till fysiken och kemin som håller ihop dessa desserter, sedan kommer det att bli enklare att improvisera fram smaker.